Onafhankelijk onderzoek beveelt 3 maatregelen aan

Duurzaam Hasseler Es

Duurzaam Hasseler Es

May 23, 2024

Onze wijk is gebouwd in en rond de jaren 80 volgens de toen geldende regelgeving. De realisering van de wijk is uitgevoerd op projectbasis. Per bouwproject was er keuze uit een beperkt aantal woningontwerpen. Dit betekent dat onze woningen veel overeenkomsten met elkaar hebben. Hiervan kan handig gebruik worden gemaakt bij de verduurzaming ervan. De woningen kunnen opgedeeld worden in enkele woningtypes. Per type kan uitgezocht worden welke verduurzamingsmaatregelen effectief zijn.

We hebben in de zomer van 2023 5 woningeigenaren gevonden om mee te doen aan een energieprestatiescan door een onafhankelijke expert, namelijk Simon ter Horst van EP-scan. Simon ter Horst is medeoprichter van EP-scan en is onder meer werkzaam in provincie Overijssel. Hij hoefde dan ook niet ver te reizen om de 5 woningen van binnen en buiten door te lichten. Elke woning representeert een type woning die veel voorkomt in de buurten van onze wijk. Verder is er ook rekening gehouden met maatregelen die al genomen zijn door de eigenaar op het gebied van verduurzaming. De onafhankelijke energieprestatiescans uitgevoerd door Simon ter Horst hebben een goed inzicht gegeven in de mogelijkheden om woningen in onze wijk te verduurzamen. De top 3 van aanbevolen maatregelen is als volgt:

  1. Vloerisolatie
  2. HR++ beglazing
  3. Dakisolatie

Hiermee kan een bijdrage geleverd worden aan:

  • Lagere energierekening
  • Hogere woningwaarde
  • Aangenamer wooncomfort
  • Klimaatdoelstellingen

Naast de 3 aanbevolen maatregelen wordt er ook aanbevolen om te kijken naar de mogelijkheden van zonnepanelen, zonneboiler, warmtepompen (lucht/lucht), leidingisolatie, waterzijdig inregelen van CV-installatie of installatie van een HR107 ketel.