Wist jij dat je buren al hun tips en ervaringen over warmtepompen, isolatie, zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen delen op het SlimmeBuren overzicht? Onafhankelijk én helemaal gratis. Check het nu, op HIER.nu!
Een kaart met SlimmeBuren in jouw buurt staat hieronder. Zoom gerust in en klik op de ronde iconen om meer te weten te komen over wat anderen al gedaan hebben.
Wieneke en Roelof zijn 9 jaar geleden in een jaren ’80-huis in Hengelo komen wonen in een wijk met veel soortgelijke huizen uit dezelfde periode. In hun zoektocht naar mogelijkheden om hun huis te verduurzamen kwamen ze erachter dat veel mensen niet wisten hoe ze energie konden besparen. Nu helpen zij buren met energie besparen door bijvoorbeeld met groepskorting isolatiemaatregelen in te kopen. Op het SlimmeBuren overzicht van klimaatstichting HIER vertelt het stel hoe ze hun buurtinitiatief opzetten.
Hoe is het voor jullie allemaal begonnen?
Wieneke: “Toen wij hier kwamen wonen had het huis energielabel C. Dat is niet heel slecht, maar dat kan zeker beter. We hebben persoonlijk advies gevraagd aan een energiecoach om te weten te komen wat we konden aanpakken in huis. Roelof heeft een technische achtergrond, maar als je dat niet hebt is het best lastig keuzes maken. Waar moet je beginnen? En welke uitvoerder is de beste? We wilden graag zonnepanelen, maar hoe kies je de beste panelen als je daar geen verstand van hebt? Door offertes te bestuderen en ons te verdiepen in de mogelijkheden, hebben we veel kennis opgedaan. Daar kunnen we nu onze buren mee helpen.”
Check hoe je buren energie besparen!
Wil jij net als Wieneke en Roelof zelf ook besparen op je energierekening? En ben je benieuwd hoe anderen dat doen? Ga dan in het SlimmeBuren overzicht van klimaatstichting HIER op zoek naar mensen in jouw omgeving die vertellen over hun ervaringen met energiebesparende maatregelen. Dat scheelt jou een hoop uitzoekwerk!
Zoek een SlimmeBuur
Hoe helpen jullie je buren?
Roelof: “Veel mensen hier in de wijk Hasseler Es hebben ongeveer hetzelfde huis en dezelfde uitdagingen. Bij mensen uit de buurt mist de kennis over verduurzaming, en we merkten weerstand voor een zonnepark naast de wijk en een warmtenet in de wijk. Op de voorlichtingsavonden die de gemeente daarover organiseerde werd de weerstand eigenlijk alleen maar groter, zagen we. Om de buurt mee te krijgen naar een duurzame en groene wijk was een andere aanpak nodig. De boodschap ‘Van het gas af’ met als doel de wijk aardgasvrij te maken lijkt ons te kort door de bocht, en lijkt weerstand op te roepen. Daarom hebben we 3 jaar geleden buurtinitiatief Duurzaam Hasseler Es opgezet. We willen onze buurtgenoten aanmoedigen en helpen om bewuste keuzes te maken op het gebied van energieverbruik, afval, vervoer en andere aspecten van duurzaam leven.”
Hoe hebben jullie dat aangepakt?
Roelof: “We zijn begonnen met het idee om met een groep buren op te trekken, zodat je sterk staat. Het is een hele uitdaging om keuzes te kunnen maken op basis van onafhankelijk advies. En hoe vind je betrouwbare lokale partijen die duurzame materialen gebruiken? In het begin durfden we niet zomaar aan te bellen, dus zijn we bij onze directe buren begonnen en bekenden van die buren. Zo kwamen we via-via in contact met allemaal buurtgenoten. Uiteindelijk hebben we voor vijf gezinnen een Energie Prestatie (EP) scan geregeld. Op basis van dat advies kun je ontdekken welke energiebesparende maatregelen slim zijn om te nemen in jouw situatie. Het was al mooi om te zien dat deze 5 gezinnen heel erg geholpen waren met dit advies op basis van de EP-scan. Zij zijn er heel tevreden over, omdat we ze bij deze eerste stap hebben ontzorgd en alles hebben geregeld.”
Wieneke: “Roelof en ik zijn vanuit onze eigen namen gaan communiceren op Facebook. Het was heel belangrijk om het vertrouwen op te bouwen als lotgenoten. Als we vanuit Duurzaam Hasseler Es communiceerden, dachten buurtgenoten dat we van de gemeente waren. En dat riep meteen weerstand op.”
“We hebben ook op een marktje gestaan met een geplastificeerde poster met vijf goede bespaartips. Mensen konden zich makkelijk aanmelden om meer informatie van ons te krijgen. Zo leerden we steeds meer mensen kennen.”
Roelof en Wieneke: “Bij ons in de wijk had iedereen van de gemeente het aanbod gekregen om een energiebespaarbox op te halen. Met daarin bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie, een energiemeter en een douchetimer. We vroegen tijdens een voorlichtingsmiddag in het wijkhuis of mensen daar gebruik van hadden gebruikt en we kregen terug wat we eigenlijk al verwachtten: sommigen wisten ervan, anderen niet, maar veel mensen waren niet ingegaan op het aanbod. En de mensen die de box hadden ontvangen wisten niet goed wat ze met de hulpmiddelen moesten. Wij hebben met de gemeente geregeld dat we boxen mochten uitdelen en hebben bijeenkomsten georganiseerd in het wijkhuis waarin we lieten zien hoe je het gebruikt en tips gaven om energie te besparen. Een vrijwilliger van de sociale werkorganisatie van Twente bood hulp aan bij het installeren bij de mensen thuis. Deze acties waren een groot succes en onze buurtgenoten waren er heel blij mee!
Intussen hebben we betrouwbare partners gevonden om een collectieve inkoopactie op te zetten met partijen uit de omgeving die duurzaam te werk gaan. Daarnaast bieden we heel veel informatie en tips aan voor alle mensen in en buiten onze wijk, juist door de goede contacten en samenwerking met betrouwbare partners.”
Sinds kort staan jullie ook op het SlimmeBuren overzicht, hoe hopen jullie mensen te helpen via het SlimmeBuren overzicht?
Roelof en Wieneke: “Door laagdrempelig en informeel met elkaar in contact te komen. Mensen voorzien van betrouwbare en onafhankelijke informatie, zodat ze niet opnieuw het wiel moeten gaan uitvinden. De mensen de mogelijkheid bieden om slimme keuzes te maken.”
Hebben jullie tips voor mensen die ook overwegen om hun buren te helpen door bijvoorbeeld een buurtinitiatief te starten of een collectieve inkoopactie voor zonnepanelen of isolatie te organiseren?
“Als je samenwerkt krijg je meer voor elkaar! Probeer daarom zo veel mogelijk de samenwerking op te zoeken met andere partijen die zich inzetten voor het welzijn van de wijk. Denk aan de gemeente (en de wijkregisseur van jouw wijk), de plaatselijke energiecoöperatie, de sociale werkorganisatie.”
Bespaar jij energie en wil je met anderen delen hoe je dat doet, zodat zij daarvan kunnen leren?
Het SlimmeBuren overzicht is hét platform waar buren tips uitwisselen over energie besparen. Iedereen die zijn buren graag een handje helpt door ervaringen met energiebesparende maatregelen te delen, kan zich aanmelden. Handig, want zo kan iedereen die daar vragen over heeft op het platform zoeken naar het antwoord. Klinkt simpel, en dat is het ook! Check het nu, op HIER.nu.